Гърция и Кипър ще поискат от ЕС да наложи санкции на Турция,

...
Гърция и Кипър ще поискат от ЕС да наложи санкции на Турция,
Коментари Харесай

Гърция и Кипър искат ЕС да наложи санкции на Турция

Гърция и Кипър ще изискат от ЕС да наложи санкции на Турция, в случай че се удостовери, че тя е почнала сондажи за газ в изключителната морска икономическа зона на Кипър, обяви гръцкият министър председател Алексис Ципрас, представен от международните организации. Той беседва с кипърския президент Никос Анастасиадис, след което свика извънредно съвещание на държавния съвет по външни работи и защита на Гърция. " Имах опция да поговоря с президента на Кипър, с цел да определим дружно стъпките на Гърция и Кипър на дипломатическо ниво в Европейски Съюз. Разбрахме се да предприемем дейности, с цел да може на идната среща на върха на Европейски Съюз в края на седмицата да се вземат решения, в това число и за наказания против Турция, в случай че се удостовери, че е направила сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър ", обясни Ципрас. 

Турски сондажен транспортен съд беше видян западно от Кипър през май и продължава още да стои там. Според Атина и Никозия плавателният съд се намира в кипърската изключителна морска икономическа зона, а Анкара упорства, че корабът е в акваторията на турския континентален шелф. В края на предходната седмица по време на Шестата среща на върха на южните страни от Европейски Съюз, състояла се в малтийската столица Валета, кипърският президент Анастасиадис описа за незаконната активност на Турция в изключителната икономическа зона на страната му. Той категорично акцентира, че сходна активност противоречи на всички правила на Европейски Съюз и на интернационалното право. Според Турция природните запаси в акваторията на разделения остров принадлежат колкото на жителите на Република Кипър - страна членка на Европейски Съюз, толкоз и на кипърските турци на територията на Северно-кипърската турска република, която не е приета от никого с изключение на от Турция.

 

910712 РЕШИТЕЛНОСТ

Доставката на съветските зенитноракетни комплекси С-400 за Турция може да стартира в първата половина на юли, съобщи турският президент Реджеп Ердоган след среща с съветския си сътрудник Владимир Путин в Таджикистан през уикенда, писа в. " Хюриет ". Анкара е подложена на напън от страна на Вашингтон да откаже съветските комплекси, защото не са съвместими със стандартите на НАТО. Освен това Съединени американски щати заплашват също да забавят или напряко да отменят продажбата на изтребители Ф-35 на Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР